Johnny Depp

johnny-depp-filmy-biografia-fotky-zivotopis

Biografia

John Christopher Depp Jr sa narodil 9. júna 1963 v americkom štáte Kentucky v meste Owensboro. Poznáme ho prevažne ako šialeného hrdinu s väčšou alebo menšou dávkou čudáctva. Niekedy je to mierny excentrik, inokedy vyslovene absolútny blázon.

Mama Betty Sue pracovala ako čašníčka, otec John Christopher bol inžinierom. Spolu vychovávali štyri deti, Johnnyho brata Dannyho a sestry Christie a Debbie. Rodina veľa cestovala a deti si museli privyknúť na neustále sťahovanie. Aj ich korene sú bohaté a siahajú do Nemecka, Írska a k pôvodnému americkému kmeňu Cherokee. Počas Johnnyho strednej školy sa rodičia rozviedli, čo chlapca silno poznačilo a dokonca trpel sebapoškodzovaním, dodnes má z toho obdobia na ľavej ruke jazvy.

V dvanástich Johnny začal hrať na gitaru, čo ho viedlo k sľubnej kariére muzikanta s kapelou The Kids. Skupina síce nenahrala žiadny album, ale získala si uznanie i úspech. Predskakovali napríklad Iggymu Popovi, B-52’s či Duran Duran. Johnny dokonca nahral gitaru na album kapely Oasis Be Here Now.

Johnny si ešte len hľadal svoju životnú cestu, keď sa oženil s filmovou maskérkou Lori Allison. Tá ho zoznámila s Nicolasom Cagom a po tom sa už hercova kariéra mohla rozbehnúť.

Debutoval hneď v celovečernom a známom filme Nočná mora v Elm Street v roku 1984. Nasledoval seriál 21 Jump Street, a ten z Johnnyho urobil hviezdu v mladom teenagerskom publiku, čo mu zaručilo ďalšie seriálové postavy. Potom herec získal o čosi menej konvenčnú rolu roztomilého outsidera ako Nožnicovoruký Edward. Hollywood stál na začiatku deväťdesiatych rokov a režisér Tim Burton nadviazal spoluprácu s Johnnym Deppom. Odvtedy si Johnny dával záležať na výbere postáv, ktoré boli viac inokedy menej temné.

Strach a hrôza v Las Vegas bola roadmovie dvoch kamarátov odvíjajúca sa od počtu najazdených kilometrov a užitých drog. Sci-fi horor The Astronaut’s Wife a strašidelná rozprávka Ospalá diera Johnnyho ďalej profilovali v spomenutom smerovaní.

Herec sa objavil aj v romantickej Čokoláde a v roku 2003 Johnny začal pracovať na veľkorozpočtovej trilógii Piráti Karibiku ako ústredný hrdina so svojským humorom kapitán Jack Sparrow. Jednou z posledných snímok bola 3D Alica v krajine zázrakov.

K spolupráci s Burtonom sa vrátil vo filme Mŕtva nevesta Tima Burtona a Charlie a továreň na čokoládu. Nádherný vizuál, príbeh na motívy románu Roalda Dahla a skutočné posolstvo s víťazstvom dobra nad zlom.

Medzičasom bol Johnny už po rozvode a mal za sebou vzťahy s Winonou Ryder či Kate Moss a od roku 1998 je stále s Vanessou Paradis. Súčasnému usporiadanému životu predchádzali však drogy, zatknutia a bitka s paparazzi fotografom. Dnes s francúzskou herečkou a speváčkou vychováva ich spoločnú dcéru Lily Rose Melody Depp a syna Jacka.

Johnny má rád sledovanie animákov a fascinuje ho Jack Rozparovač. Ako dieťa bol oproti úbohému Willymu Wonkovi alergický na čokoládu. Naučil sa francúzsky, aby sa dohovoril s Vanessiným rodičmi. Obdivuje Marlona Branda, s ktorým sa osobne aj poznal a herecká legenda sa uklonila Johnnymu talentu.

Filmografia:

The Rum Diary (2011) Paul Kemp
Piráti Karibiku: V neznámych vodách (2011) Jack Sparrow
Rango (2011) Rango, Lars
Turista (2010) Frank Tupelo
Alica v krajine zázrakov (2010) Klobúčnik
Imaginarium dr. Parnassa (2009) Imaginarium Tony I
Verejní nepriatelia (2009) John Dillinger
Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street (2007) Sweeney Todd
Piráti Karibiku: Na konci sveta (2007) Jack Sparrow
Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža (2006) Jack Sparrow
Mŕtva nevesta Tima Burtona (2005) Victor Van Dort
Charlie a továreň na čokoládu (2005) Willy Wonka
Hľadanie Krajiny Nekrajiny (2004) Sir James Matthew Barry
Libertin (2004) Rochester
Ils se mariérent et eurent beaucoup d’enfants (2004) L’Inconnu
Tajomné okno (2004) Mort Rainley
Piráti Karibiku: Kliatba čiernej perly (2003) Jack Sparrow
Vtedy v Mexiku (2003) Sands
From Hell (2001) inšpektor Frederick Abberline
Kokaín (2001) George Jung
Čokoláda (2000) Roux
Before Night Falls (2000) Bon Bon/Victor
The Man Who Cried (2000) Cesar
The Astronaut’s Wife (1999) Spencer Armacost
The Ninth Gate (1999) Dean Corso
Ospalá diera (1999) Ichabod Crane
Strach a hnus v Las Vegas (1998) Raoul Duke
The Brave (1997) Raphael
Donnie Brasco (1997) Donnie, Joe
Don Juan De Marco (1995) Don Juan
Dead Man (1995) William Blake
Nick of Time (1995) Gene Watson
Ed Wood (1994) Ed
Arizona Dream (1993) Axel Blackmar
Benny & Joon (1993) Sam
Čo trápi Gilberta Grapa (1993) Gilbert Grape
Freddy’s Dead: The Final Nightmare (1991) postava z tv
21 Jump Street (1990, tv seriál) Tom Hanson
Cry-Baby (1990) Cry-Baby
Nožnicovoruký Edward (1990) Edward
Hotel (1987, tv seriál) Rob Cameron
Platoon (1986) Lerner
Slow Burn (1986, tv film) Donnie Fleischer
Private Resort (1985) Jack
Nočná mora v Elm Street (1984) Glen Lantz


Star meter:

[starrater tpl=48 style=’starrating’ size=’24’]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.