Christian Bale

christian-bale-filmografia-fotky-fotogaleria-profile-zivotopis-batman

Biografia

Welšský rodák sa narodil 30. januára 1974 rodičom Jenny (pôsobila v cirkuse) a Davidovi (manažér, pilot a podnikateľ). Nakoľko sa rodičia venovali pestrým aktivitám, Christian už ako malý precestoval a zažil Anglicko, Portugalsko i Spojené štáty.

Prvá chlapcova skúsenosť s kamerou prišla vďaka účinkovaniu v reklamách na aviváž a cereálie a v ranom veku stál aj na pódiu v hre Nerd po boku Rowana Atkinsona. Prvou filmovou úlohou bola postava ruského cároviča Alexeja v roku 1986 vo filme Anastázia. Na tento štart naviazali dva televízne seriály a v trinástich sa z Christiana stala hviezda. Spielberg vtedy ešte len čerstvého teenagera obsadil do snímky Empire of the Sun, za čo Chris získal cenu pre mladého umelca.

Časom pribúdalo filmov i kontaktov. Winona Ryder ho odporučila do filmu Malé ženy a jednou zo zaujímavostí z obdobia deväťdesiatych rokov je aj prepožičanie hlasu animovanému Thomasovi z disneyovky Pocahontas. Sen noci svätojánskej je naopak Shakespearovou adaptáciou, v ktorej sa herec ukázal v all star tíme s Kevinom Klinom, Michelle Pfeiffer či Rupertom Everettom.

V 1999 si Christian zahral v kontroverznej hororovej snímke Americké Psycho. Pôvodne bol nahradený Leonardom DiCapriom, ten ale získal v rovnakom čase úlohu v Pláži, a tak Christian predsa len dostal priestor. Niektorí možno nevedia, ale film je natočený na motívy knihy autora Breta Eastona Ellisa. V 2001 sa Christian objavil v romantickej Mandolíne kapitána Corelliho s hollywoodskymi hviezdami Nicolasom Cagom a Penelope Cruz. V prvej dekáde 21. storočia sme herca mohli vidieť v ďalších snímkach, napríklad Reign of Fire, Equilibrium, Dokonalý trik či Machinist (kvôli úlohe schudol a na prirovnanie, Tom Hanks v Stroskotancovi je len slabým odvarom).

V 2004 nastal zlom, kedy si do návratu série o Batmanovi vybrali na stvárnenie hlavného hrdinu práve Christiana. V týchto dňoch svetové i slovenské kiná uvádzajú tretiu časť o temnom rytierovi.

Od roku 2000 je herec ženatý s bývalou modelkou Sandrou Blažić, s ktorou má sedemročnú dcérku Emmeline.

Filmografia:

Out of the Furnace (2013) Russell Baze
Návrat temného rytiera (2012) Bruce Wayne / Batman
Jin líng shí san chai (2011) John Miller
The Fighter (2010) Dicky Eklund
Verejní nepriatelia (2009) Melvin Purvis
Terminator Salvation (2009) John Connor
Batman: Temný rytier (2008) Bruce Wayne / Batman
I’m Not There. (2007) Jack / Pastor John
3:10 vlak do Yumy (2007) Dan Evans
Dokonalý trik (2006) Alfred Borden
Rescue Dawn (2006) Dieter Dengler
Nový svet (2005) John Rolfe
Harsh Times (2005) Jim Luther Davis
Batman začína (2005) Bruce Wayne / Batman
Hauru no ugoku shiro (2004) Howl
The Machinist (2004) Trevor Reznik
Equilibrium (2002) John Preston
Reign of Fire (2002) Quinn Abercromby
Laurel Canyon (2002) Sam
Mandolína kapitána Corelliho (2001) Mandras
Shaft (2000) Walter Wade, Jr.
Americké psycho (2000) Patrick Bateman
Mary, Mother of Jesus (1999, tv film) Jesus
Sen noci svätojánskej (1999) Demetrius
All the Little Animals (1998) Bobby Platt
Velvet Goldmine (1998) Arthur Stuart
Metroland (1997) Chris
The Secret Agent (1996) Stevie
The Portrait of a Lady (1996) Edward Rosier
Pocahontas (1995) Thomas
Malé ženy (1994) Laurie
Prince of Jutland (1994) Amled
Swing Kids (1993) Thomas Berger
Newsies (1992) Jack Kelly
A Murder of Quality (1991, tv film) Tim Perkins
Treasure Island (1990, tv film) Jim Hawkins
Henry V (1989) Robin
Empire of the Sun (1987) Jim ‘Jamie’ Graham
Mio min Mio (1987) Jum-Jum / Benke
Heart of the Country (1987, tv seriál) Ben Harris
Anastasia: The Mystery of Anna (1986, tv film) Alexej

Star meter:

[starrater tpl=48 style=’starrating’ size=’24’]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.